Hvad er nøgenbyg og hvad kan den bruges til?

Nøgenbyg er en type af byg hvor skallen, der omgiver kernen, falder nemt af i modsætning til traditionel byg, hvor skallen sidder ganske godt fast og kræver en del forarbejdning at få væk. Under forarbejdningen går mange af byggens sunde egenskaber tabt, men det er altså ikke tilfældet for nøgenbyg som i princippet kan koges og spises direkte fra marken og derfor er meget mere næringsrig.

Nøgen byg er faktisk en oldgammel afgrøde som var vigtig i bronze- og jernalderen, men som efterhånden kom i glemmebogen og blev fortrængt og af særligt hvede og af nye sorter byg med hård skal, som var mere modstandsdygtige over for svampesygdomme. Nu er det imidlertid blevet tid til et kærkomment comeback til den næringsrige og velsmagende nøgenbyg.

Nøgenbygs sunde egenskaber
Nøgenbyg er en god kilde til komplekse kulhydrater – specielt betaglukaner – som er en opløselig kostfiber, der har en kolesterolsænkende effekt. En anden god egenskab ved byg er at stivelsen nedbrydes langsomt i kroppen og dermed fordeles sukkeret jævnt ud i blodet – dvs der sker ikke hurtige stigninger i blodsukkeret.

Nøgenbyg – ideer til anvendelse
De fiberrige nøgenbygflager anvendes på samme måde som almindelig bygflager i bagning, til müsli og granola, grød m.m.

Vores økologiske nøgenbygflager, som vi har hentet i England, har en dejlig nøddeagtig og maltet smag. Du kan finde vores opskrifter med nøgenbygflager her.