Gujarati Vaal Dhal – lavet på flækkede hestebønner

Denne Vaal Dhal er inspireret af køkkenet i Gujarat-regionen i Indien. Den er lavet på flækkende hestebønner i stedet for de mere traditionelle lokale hjelmbønner (hyacint beans).
Flækkede hestebønner er netop perfekte til Vaal Dahl – og der spares tid i forhold til hele bønner der både kræver iblødsætning natten over og lang tids kogning.

6 portioner


Ingredienser:

Dahl:
400 g økologiske flækkede hestebønner
4 hvidløgsfed, knust
4 cm ingefær, skrællet og skåret i små stykker
1 tsk gurkemeje
4-5 små grønne chili, 2 finhakket, 2-3 hele

Tarka (krydderi blanding):
2 spsk olie
2 skalotteløg, finhakket (eller 1 lille rødløg)
1 spsk spidskommen
1 tsk sennepsfrø
1 tsk chilliflager
En håndfuld frisk koriander, hakket.

Sådan gør du:

Dahl:
Hæld bønnerne i en stor gryde, dæk med koldt vand og læg et låg på. Kog bønnerne op og lad dem koge i 10 minutter. Hæld vandet fra, skyl dem og hæld dem tilbage til gryden. Hæld ca. 2 liter vand på og lad dem koge op igen. Når det koger tilsættes hvidløg, ingefær, gurkemeje, hakket chilli, samt salt. Sænk varmen og læg et låg på – og sørg for at dampen kan komme ud.
Lad dahlen simre forsigtigt og rør i gryden af og til, så det ikke brænder på. Efter 30-40 minutter bliver bønnerne bløde og cremede. Afhængig af den konsistens du ønsker kan du enten tilsætte mere vand eller reducere dhalen ved yderligere kogning. Smag til med salt og peber – og tilsæt evt. en tsk sukker .
Bland de 2 hele chili i og lad det simre i yderligere 15 minutter.

Tarka:
Varm olien på en stegepande og tilsæt finhakket skalotteløg.Sauter løgene til de er gyldne og begynder at blive sprøde, men pas på de ikke brænder. Tilsæt de tørrede krydderier og lad det koge i et par minutter, indtil sennepsfrøene begynder at "poppe".

Servering:
Rør tarka’en og halvdelen af den hakkede koriander sammen med Dhal’en.
Top med den resterende hakkede koriander.


Velbekomme!