Engros: Bønner, ærter, linser, quinoa

Bælgfrugter

Bønner, ærter og linser hører til gruppen af “bælgfrugter”. Denne gruppe inkluderer nyrebønner, pinto bønner, sorte bønner, limabønner, sortøjebønner, garbanzo bønner (kikærter), flækkede ærter og linser. Linser kommer i forskellige sorter, der adskiller sig på deres farve, bl.a. brun, sort, rød og grøn.

Planteproteiner

Bønner, ærter og linser er fremragende kilder til planteprotein og giver også andre næringsstoffer som jern og zink. Mange betragter bønner, ærter og linser som vegetariske alternativer til kød. På grund af deres høje næringsstofindhold anbefales det (ifølge Fødevarestyrelsens officielle kostråd, kendt som Madpyramiden) til alle at spise bønner, ærter og linser. Også til dem der spiser kød, fjerkræ og fisk regelmæssigt.

Kostfibre og næringsstoffer

Bønner, ærter og linser er også fremragende kilder til kostfibre og næringsstoffer som folat (B-vitaminer) og kalium. Disse næringsstoffer, som ofte er lave i mange danskeres kost, findes også i andre grøntsager. Derfor betragtes bønner, ærter og linser også som en del af grøntsagsgruppen.

Grønne bønner

Grønne ærter, grønne limabønner og grønne (streng) bønner betragtes ikke som en del af undergruppen bønner, ærter og linser. Grønne ærter og grønne limabønner ligner andre stivelsesholdige grøntsager og er grupperet med dem. Grønne bønner er grupperet med andre grøntsager som løg, salat, selleri og kål, fordi deres næringsindhold svarer til disse fødevarer.